Відбулася міжнародна конференція «Україна в сучасному європейському просторі в умовах зовнішньополітичних викликів»

18.05.2017 23:35

У стрімкому вирі подій останніх років – Революція Гідності, зовнішньополітичні виклики, війна на Донбасі, здається ще зарано аналізувати по «гарячих слідах» героїчне і трагічне минуле, робити якісь життєві висновки. В сучасному інформаційному суспільстві роки життя спливають як миті. Упродовж останніх років за складністю, трагічністю і героїзмом український народ пройшов шлях – що вартий десятиліть. Водночас, брутальна анексія Криму, війна на Донбасі, організовані Російською Федерацією, поглибили розуміння українцями цивілізаційного кордону між Європою і Азією, бачення України в сім’ї провідних країн Заходу.

Саме тому 18–19 травня 2017 р. Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди об’єднав політологів, істориків, фахівців з національної безпеки й оборони України.

На міжнародній конференції «Україна в сучасному європейському просторі в умовах зовнішньополітичних викликів», у плідному науковому і фаховому дискурсі були обговорені питання громадянського суспільства в умовах євроінтеграційного розвитку; сучасні проблеми політичної системи України; місце і роль нашої держави в системі європейської безпеки; феномен «гібридної війни» та її наслідки для України.

В умовах євроінтеграційного розвитку України та міждержавних відносин Молдовою особливо актуальною була доповідь Шевченка Руслана, доктора історичних наук, заступника директора Інституту Ефективної політики, Кишинів (Молдова)

Голова ГО «Асоціація професіоналів з національної безпеки» Колесник Володимир підняв нову й актуальну тематику «Когнітивна зброя – як спосіб руйнування державності».

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України долучився до проведення міжнародної конференції. Традиційно фаховими були доповіді доктора історичних наук, професора Бевз Тетяни «Виклики для України через «окуляр» російськомовних Інтернет-ресурсів колишніх радянських республік Середньої Азії» та доктора політичних наук, професора Кармазіної Марії «Оцінки західними інформаційними ресурсами загроз і перспектив України».

Участь в пленарному засіданні також взяли представники відділу національних меншин інституту, зокрема, провідний науковий співробітник, доктор історичних наук, професор Ніколаєць Юрій та старший науковий співробітник, кандидат політичних наук, доцент Коцур Віталій.

В режимі скайп зв’язку учасники конференції поспілкувалися з українським громадським діячем, народним депутатом України (1994-2004) Безсмертним Романом. Слухачі мали змогу почути експертну думку щодо шляхів подолання національної, регіональної, континентальної та глобальної безпекової кризи. Головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України Бухтатий Олександр підняв актуальні питання стратегічних завдань формувань державної комунікаційної політики України в умовах європейської інтеграції. До участі у дискусії долучилися викладачі, студенти університету та громадські діячі м. Переяслав-Хмельницький.

Отже, без перебільшень можна стверджувати, що обмін досвідом між науковцями, політологами, експертами на міжнародній конференції «Україна в сучасному європейському просторі в умовах зовнішньополітичних викликів» стане добрим початком проведення такого роду заходів на Переяславській землі.

Коцур Віталій, кандидат політичних наук, доцент