До повернення місту історичної назви «ПЕРЕЯСЛАВ»

03.06.2018 18:29

Чому Переяслав, а не Переяслав-Хмельницький?

Інформаційна-довідка.pdf (848,4 kB)

Міста України мають повернути собі історичні назви. Не політична кон’юнктура певних епох, а вікопомні історичні національні традиції мають право на вічність.

Сьогодні важливо відійти від заполітизованих та заідеологізованих маркерів імперсько-радянської доби, адже ми маємо всі підстави пишатися нашою древньою європейською історією. Сподіваємося, що ця інформаційна довідка нагадає українському політикуму про авангардну роль їхніх славних предків у героїчній боротьбі за створення Української держави. Ініціатива з повернення нашому місту його історичної назви «Переяслав» – це наш сьогоднішній внесок у відродження історичної правди та зміцнення української державності. На сьогодні існує виправданий запит суспільства і, зокрема, громади міста Переяслава, позбутися останніх залишків тоталітаризму і комуністичної пропаганди, які «засіли» в місцевих топонімічних назвах.

Історичний мотив. Перша письмова згадка про місто Переяслав стосується 907 року. В трикутнику Київ-Чернігів-Переяслав, за історичними розвідками видатного українського державотворця й історика Михайла Грушевського, сформувалася українська народність. Саме Переяслав був у епіцентрі героїчної і часом трагічної давньої і середньовічної історії України. Наприкінці ХІ століття князювання в Переяславі було обов’язковим етапом княжої кар’єри перед переходом на київський престол. Про історичність Переяслава і його назви свідчать систематичні літописні згадки, що підтверджують його значення, як одного із головних центрів Давньоруської держави. Навіть перше згадка слова «Україна» в 1187 р. в Іпатіївському літописі безпосередньо пов’язана з древнім містом, зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича.

Політичний мотив. Перейменування міста Переяслав у 1943 році мало політичну мотивацію. У роки другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 р. Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що, додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Б. Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів».

Побутовий мотив. Використання сучасної назви міста Переяслав-Хмельницький призводить до низки побутових незручностей, збігів та метаморфоз. На офіційних документах, рекламних вивісках, дорожніх вказівниках тощо маємо спотворення у написанні офіційної назви: «Переяслав-Хм.», «Пер.-Хмельницький», «П.-Хмельницький», «П.-Хм.». Часто пересічний житель плутає обласний центр Хмельницький із древнім історичним містом Переяславом. Така ситуація викликає незручності як у побуті, так і в бізнесі. Наше місто є історичним, культурним та туристичним серцем Київщини та України, а отже, має повернути свою історичну назву.

Віталій Коцур, Тарас Нагайко