В університеті відбулася зустріч із Заслуженим журналістом України Валерієм Межинським

16.03.2016 10:58

У Переяслав-Хмельницькому державному педагогічномууніверситеті імені Григорія Сковороди вже стало доброю традицією час від часу запрошувати в гості іменитих людей, земляків та особистостей-світочів, які своїми справами сприяють розвитку нашої держави в різнобічних сферах людської життєдіяльності.

16 березня на запрошення студентів та викладачів історичного факультету, а також за сприяння завідувача кафедри політології, доктора політичних наук, Заслуженого журналіста України, науковця та письменника Володимира Вакулича на гостину до нашого вищого навчального закладу завітав Заслужений журналіст України, екс-голова апарату Національної ради з питань радіо, зв’язку та телебачення, телепродюсер, член Національної спілки журналістів України і просто непересічна особистість Валерій Межинський. На відкриту лекцію, яка відбувалась в конференц-залі імені Василя Сухомлинського, зібрались студенти та викладачі історичного та інших факультетів університету.

Відкрив зібрання доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди Борис Дем’яненко, котрий відрекомендував знаного гостя слухачам і привітав його в стінах нашої Alma-mater.

Із власних джерел Валерій Межинський розповів присутнім про сучасну ситуацію на Сході України, зокрема, в так званій самопроголошеній “Луганській Народній Республіці”. Розпочав гість із розповіді про себе, а послухати і дійсно було що, адже все життя пан Межинський присвятив журналістиці, пройшовши в цій галузі шлях від простого кореспондента до керівника засобів масових інформацій. Стояв біля витоків української журналістики, завжди намагався зі своїми побратимами робити кроки до відновлення української історичної пам’яті, навіть в нелегкі часи перебудови.

Усе починалось з маленьких кроків — спільно з однодумцями вони ставили хрести біля сіл, де мав місце Голодомор. Серед них — і північ його рідної Луганщини, де були численні жертви цього Геноциду українського народу. Уже під час проведення антитерористичної операції бійці батальйону «Азов» навіть знайшли один із цих хрестів біля районного центру Новоайдар цілим та не пошкодженим, — і це майже через 30 років після його встановлення. Згадав Валерій Володимирович і про журнал «Чумацький Шлях», який він випускав зі своїми побратимами.

Видатний журналіст глибоко хвилюється з приводу нинішніх подій, які мають місце на Сході України. Валерій Межинський вважає, що ця величезна трагедія була допущена з вини колишнього керівництва України, передусім, Віктора Януковича. Саме він, за його словами, найбільше обіцяв зробити життя українців гідним і відповідним до європейських стандартів життя, моралі та етики, зрештою, — світосприйняття. А отримали те, що отримали…

Пан Межинський говорить, що ЛНР — це географічна територія півдня Луганщини, а насамперед — промислові райони з притаманною лише їм інфраструктурою промисловості, де нині має місце безлад, і де на кожного громадянина припадає по одному міністру або його заступнику, що є величезною проблемою управлінського сектору.

Вдаючись до спогадів, талановитий українець пригадав Луганщину часів початку його трудової кар’єри. Упродовж усієї зустрічі гість активно ділився наявною в нього інформацією щодо подій на Сході, активно відповідав на запитання студентства, а наостанок поділився своїми думками про те, яким він бачить майбутнє українського інформаційного простору, а найперше — телебачення, яке, за його словами, має орієнтуватись на приклад американських та європейських мовників, а також надавати ефірний час для трансляції нетлінних фондів стрічок “Укртелефільму” та інших українських кіностудій.

Зустріч пройшла в теплій і невимушеній обстановці. Нам дійсно слід частіше спілкуватись з такими високоосвіченими та кваліфікованими людьми, яким із власного досвіду є що сказати про роки творення незалежності нашої держави, її сьогодення та майбутнє. Спілкуватися і черпати від них мудрість, адже це обов’язково стане в нагоді нам на черговому етапі національно-визвольної боротьби українського народу.

Максим Левченко,
студент ІІІ курсу історичного факультету